Haverkamp Market

The shopping strip (“winkelstrip” in dutch) in the Haverkamp neighbourhood in The Hague does not succeed anymore as a local center for basic shopping necessities. The ground floor shops struggle to be appealing and successful, while the residential level of the building is vacant.

The project aims to offer a better and more interesting shopping experience while transforming the parking lot into a new public space. The shopping strip is duplicated and becomes a covered passage. On the other side a square is partially covered to offer a space for meeting, resting or enjoying temporary events.

The canopy is an accessible green roof: a topographic surface that allows people to walk on top and connect to the second level of the building. By doing this, the second level of the building loses its residential function, to absorb more social and retail activities.

This project is the result of a research into post-war shopping strips in the Netherlands. It is part of a proposal to add landmarks that can capture the attention of the customers for ingenuity and quality. The ambition is to maximise and explore the retail surface while creating a suggestive and unique public environment. The type of buildings that are able to achieve these goals are usually evocative in the way they embrace space and topography, mixing private space and public surrounding, business and sociability, transforming buildings into landscape.

Developed in collaboration with Margono Hadiprodjo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s